Historie van Tremenda

Tremenda is op 9 februari 1951 opgericht door de Katholieke Arbeiders Bond, afdeling Beverwijk als “liederenkoor”. Door het aantrekken van de Amsterdamse klavecinist en dirigent Jaap Spigt in 1955 transformeerde het koor in de tweede helft van de jaren 50 tot een oratoriumkoor, dat tijdens concoursen menigmaal de eerste prijs won.

Tremenda heeft in december 2010 afscheid genomen van dirigent Hans Timmer, die na Jaap Spigt en Anton de Beer, gedurende 35 jaar het koor naar heel veel successen heeft geleid. Sinds 1 januari 2011 is Tremenda een nieuwe fase ingegaan onder leiding van Paul Waerts.

Landelijk verkreeg het koor enige faam met de uitvoering van de Misa Criolla van Ariel Ramirez, begeleid door het trio Los Amigos del Paraná. Het koor heeft dit werk zeker 100 maal uitgevoerd in binnen- en buitenland. Tussen 1973 en 2005 werd met de uitvoering van de Misa Criolla tijdens kerkvieringen in Noord- en Zuid-Holland door het koor geld ingezameld voor het opbouwwerk in Brazilië van Pater Jan Mors. Na zijn overlijden in juni 2010 is hier definitief een einde aan gekomen.

De vereniging heeft gedurende haar bestaan onder andere de volgende werken uitgevoerd met orkestbegeleiding en beroepssolisten: Matthäus-Passion, Johannes-Passion en Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, Elias van Mendelssohn, Ein deutsches Requiem van Brahms, Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van Haydn, Requiem van G. Fauré, Requiem van Mozart, Requiem van Verdi en Requiem van Hidas, Messiah van Händel, Paulus van Mendelssohn en niet te vergeten enkele onvergetelijke uitvoeringen van Carmina Burana van C. Orff. Ook minder bekende werken stonden op het programma. Met de uitvoering van Die Schöpfung in november 2016 heeft Tremenda haar activiteiten rondom het 65-jarig jubileum afgesloten.

Loading